Taekwondo i Sverige

Taekwondo är en kampsport som har sitt ursprung i Korea. Det är en av världens mest kända kampsporter, och även om du kanske inte är helt på det klara med vad det innebär så har du säkert hört talas om sporten. Den har kommit att bli ganska stor i Sverige och har tusentals utövare, samt en hel del fans som gärna ser på när de bästa möts. Taekwondo är nämligen fartfyllt och explosivt och för att bemästra tekniken fullt ut krävs mycket träning. Det är väldigt underhållande att se på, särskilt när världens bästa deltar i stora tävlingar som till exempel VM och OS.

Taekwondo är en fartfylld och spännande sport

Taekwondo och dess historia i Sverige

Taekwondo introducerades i Sverige under 1970-talet då sydkoreanska ambassadörer för sporten reste hit för att etablera den i Norden. Den person som anses har grundat sporten i Sverige kallas Grandmaster Lim och kom hit 1975. Han har utvecklat flera olika stilar som fortfarande lärs ut på flera håll i landet. Under 1980-talet började taekwondo att bli riktigt stort i Sverige och över 10 000 personer utövade den. Även under 90-talet var olika kampsporter populära i landet, inte bara taekwondo utan också judo och karate. Idag har dock intresset för dessa sporter mattas av, och det är just nu omkring 7 000 aktiva utövare av Taekwondo i Sverige och i hela norden räknar man med att det finns ca 40 000 utövare.

Sverige har aldrig nått några riktigt stora framgångar i OS när det gäller Taekwondo, även om det blivit ett par vm-medaljer genom åren. Vid ett tillfälle var faktiskt den bästa utövaren i Europa svensk, men under de senaste åren har det gått betydligt sämre. Det finns dock en del som tyder på att intresset för kampsport håller på att vakna till liv igen så kanske är ytterligare framgångar på internationell nivå inte så långt borta. Idag går det för den som är intresserad också att betta på kampsport på nätet, och det händer att man kan följa turneringar på tv när det är dags för ett stort mästerskap.