Spänning med kampsport på film och TV

Kampsport har skildrats på film och TV otaliga gånger. Under vissa perioder har det varit särskilt stort, och 80-talet och början av 90-talet brukar ses som en gyllene våg av bra kampsportsfilmer. Under särskilt 90-talet var många av de stora Hollywoodfilmerna med kampsport som centralt inslag komedier. Det var framförallt skådespelaren Jackie Chan som bidrog till att göra dessa filmer populära. Hans genombrott kom i filmen Rumble in the Bronx från 1995, och han blev sedan ännu större i och med Rush Hour-filmerna som kom ett par år senare. Bland Jackie Chans andra kampsportfilmer kan också nämnas Mr. Nice Guy och Shanghai Knights.

Kampsport och animerad film

Under de senaste åren har vi kunnat se kampsport i många animerade filmer. Dels har vi filmerna om Kung-fu panda, där just Jackie Chan faktiskt gör en av rösterna. I dessa filmer får vi följa den klumpige, men talangfulle, pandan Po som av en slump blir upptäckt av en mästare inom kampsport. Eftersom animerad film från framförallt Japan blivit så pass stort i Europa och Nordamerika har vi också fått se västerländska filmer med inslag av kampsport, även om dessa filmer har ganska lite gemensamt med den asiatiska traditionen av kampsportsfilmer.

Kampsport har många bra filmer med till exempel Bruce Lee

Talar man om kampsport i film är det omöjligt att inte nämna den kanske största legenden av dem alla – Bruce Lee. Han var både skådespelare och kampsportsexpert och är framförallt känd för filmer som Way of the dragon och Fist of fury. Han dog dock väldigt ung, bara 32 år gammal. Hans son Brandon Lee gjorde även han kampsportsfilmer som lockade storpublik och dog också mycket ung, endast 28 år gammal. Det var under inspelningen av filmen The Crow som Brandon Lee av misstag blev skjuten. Filmen spelades dock in ändå med olika stuntmän som utförde kampsportsscenerna istället för Brandon Lee och blev en stor framgång på bio.